cursus@notuleren.nl - (085) 877 8828

Verslagvormen nader bekeken

Woordelijk verslag en letterlijk verslag

Bij een woordelijke verslag wordt de spreektaal omgezet naar een prettig leesbaar verslag. In dit verslag is grotendeels alles opgenomen zoals dit door de sprekers is gezegd. De definitie van deze verslagvorm is: "een geredigeerd, maar zoveel mogelijk woordelijk verslag, waarbij het betoog inhoudelijk juist, volledig en zoveel mogelijk in de stijl van de spreker is. Hierbij worden de juiste regels voor de Nederlandse taal gebruikt."

Een letterlijk verslag wordt ook wel een transcript (kopie, afschrift) genoemd. In een letterlijk verslag wordt hetgeen besproken is in spreektaal uitgeschreven.
In deze uitwerking kunnen zinnen staan die taalkundig onjuist zijn. Dit houdt in dat de woordkeuze, de zinsbouw, de interpunctie en het gebruik van afkortingen en hoofdletters, niet correct kunnen zijn. In de uitwerking wordt de spreektaal niet omgezet naar een prettig leesbaar verslag, zoals dit bij een woordelijk verslag wel het geval is. Het doel van deze verslagvorm is dat letterlijk kan worden nagelezen wat er is gezegd.

» Uitgewerkt voorbeeld van een letterlijk en woordelijk verslag

 

Leer in korte tijd de basisbeginselen van het notuleren

Nu beschikbaar: cursus Notuleren Basis als zelfstudie! Direct starten en leren in je eigen tempo.
Nu de complete cursus voor € 199,- excl btw.

Meer informatie

Verslag op spreker

Het verslag op spreker is een grotendeels chronologische weergave van hetgeen de sprekers hebben gezegd. Van het verslag op spreker onderscheiden wij een beknopte en een uitgebreide variant:

Beknopt verslag op spreker

Het besprokene wordt per spreker (of per sprekende partij) samengevat en in hoofdlijnen chronologisch weergegeven. Bij deze verslagvorm zullen de standpunten van de sprekers op een beknopte manier worden weergegeven. De discussie wordt in grote lijnen gevolgd maar er wordt niet uitgebreid op de inhoud ingegaan.

Uitgebreid verslag op spreker

Bij deze verslagvorm is terug te vinden welke spreker (of sprekende partij) welke bijdrage heeft geleverd. De discussie wordt inhoudelijk op de voet gevolgd en chronologisch weergegeven. Voor deze uitgebreide vorm van verslaglegging wordt gekozen als het belangrijk is dat voor de betrokken partijen vaststaat, wie er welke standpunten en welke argumenten naar voren heeft gebracht.

» Uitgewerkt voorbeeld van een verslag op spreker

Verslag op onderwerp

Het verslag op onderwerp is een thematisch verslag, waarbij de informatie per onderwerp en agendapunt wordt weergegeven. Van het verslag op onderwerp onderscheiden wij een beknopte en een uitgebreide variant:

Beknopt verslag op onderwerp

De notulist maakt bij elk agendapunt een beknopt verslag. Er wordt gestreefd naar een zakelijke en correcte weergave van hetgeen aan de orde is geweest met in ieder geval een vermelding van de hoofdzaken per agendapunt. Het verslag is niet chronologisch, dat wil zeggen dat de volgorde van de agendapunten wordt aangehouden en niet de volgorde van de bespreking hiervan.

Uitgebreid verslag op onderwerp

De notulist maakt per agendapunt een uitgebreid verslag. Deze verslagvorm kenmerkt zich door een uitgebreide weergave van de onderwerpen die aan de orde zijn geweest. De discussie komt niet chronologisch maar thematisch op papier in de vorm van stellingen, meningen en argumenten die betrekking hebben op de onderwerpen.

» Uitgewerkt voorbeeld van een verslag op onderwerp

Privacy en Disclaimer