cursus@notuleren.nl - (085) 877 8828

Notuleren met de digitale pen

Digitale pennen worden aangeprezen als 'hét ideale hulpmiddel bij het notuleren'.
Een digitale pen maakt het mogelijk om met de hand aantekeningen te maken, en deze op de een af andere manier over te brengen naar een computer. De aantekeningen kunnen dan op de computer verder worden uitgewerkt tot complete notulen.

Hier een overzicht van verschillende soorten digitale pennen en hun voordelen en nadelen.

Digitale pennen

De verschillende digitale pennen die beschikbaar zijn, verschillen nogal wat betreft functies en mogelijkheden. Overweeg je de aanschaf dan loont het zich om je vooraf goed te oriënteren, zodat je straks niet een pen hebt die niet dát doet wat je wilt!

Soorten digitale pennen

Alle digitale pennen kun je gebruiken als ballpoint. Je kunt dus op papier teruglezen wat je hebt geschreven. Daarnaast heeft elke digitale pen een functie om je aantekeningen digitaal te bewaren en in de computer in te lezen. Na het importeren beschik je dus eigenlijk over een scan van je aantekening (zonder een scanner te gebruiken). Sommige digitale pennen kunnen geschreven aantekeningen via handschriftherkenning omzetten in een Word-document.

Staedtler Digitale pen

De Staedtler Digitale pen heeft een geheugen om ongeveer 100 pagina's A4 te bewaren. De Staedtler Digitale pen is te gebruiken met normaal papier, er is dus geen dot-papier nodig. Software voor tekstherkenning is inbegrepen, de pen kost ongeveer € 100,-.

Livescribe

De Livescribe Pulse Smartpen beschikt -naast de reguliere functies- ook over de mogelijkheid om een geluidsopname te maken. Het terugluisteren gaat makkelijk: je klikt in je aantekeningen op een woord en hoort meteen het bijbehorende geluidsfragment.

De Livescribe is er in verschillende uitvoeringen (verschil in grootte van geheugen), en kost €150,- tot € 200,-. Software voor handschriftherkenning moet apart worden aangeschaft. De Livescribe gebruikt dot-papier.

Andere digitale pennen

De meeste andere digitale pennen zijn niet geschikt voor het notuleren, bijvoorbeeld omdat ze alleen bedoeld zijn voor het invullen van formulieren. En de 'Logitech IO personale pen' is niet meer leverbaar.

 

Gratis online workshop

do 18-8-2022: Actiepunten herkennen en noteren

Nu aanmelden!

Dot-papier

De werkwijze van de digitale pennen is nogal verschillend. Veel pennen maken gebruik van dot-papier. Dat is speciaal papier met heel veel (bijna onzichtbare) puntjes er op. Door het patroon op het papier 'weet' de digitale pen (met behulp van een kleine camera) voortdurend op welke positie de pen is.

Dot-papier kost ongeveer € 0,20 tot € 0,40 per bladzijde (afhankelijk van het gekozen merk van de pen).

Conclusie

De Livescribe is iets duurder, maar heeft dan ook beduidend meer functies. Vooral de mogelijkheid om een geluidsopname te maken kan voor veel notulisten de doorslag geven. Nadelig zijn de hoge verbruikskosten (dot-papier).

 

Privacy en Disclaimer