'Formuleren' is het onder woorden brengen van gedachten. Bij het notuleren gaat het er om dat je zo goed mogelijk het verloop van de vergadering en de inbreng van de deelnemers onder woorden brengt.
Niet alleen de zinsbouw en spelling zijn belangrijk. Het gaat vooral ook om de inhoud die je wil overbrengen, en wel op een manier zoals dat bij het notuleren gebruikelijk is. Dus neutraal en zakelijk, en meestal ook kort en bondig. Maar hoe leer je dat...?
Er zijn verschillende technieken en hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij het formuleren in je notulen. Om te beginnen moet je precies weten wát je wil opschrijven: welke boodschap wil je overbrengen? Bij het notuleren gaat het dan om zaken als het scheiden van hoofd- en bijzaken en de keuze van de juiste verslagvorm. Maar je kunt ook schrijfkaders maken en toepassen als hulpmiddel.
Ook moet je van bepaalde gewoonten op de hoogte zijn: gebruik je de directe of de indirecte rede? En welke werkwoordstijd gebruik je? De onvoltooid tegenwoordige tijd (ott), of de onvoltooid verleden tijd (ovt)?
In alle cursussen van Notuleren.nl wordt aandacht geschonken aan het formuleren van notulen. Dit gebeurt op verschillende niveaus en vanuit verschillende invalshoeken. In de Basiscursus Notuleren komt bijvoorbeeld uitgebreid aan de orde hoe je de verschillende manieren van besluitvorming herkent en hoe je deze correct weergeeft in notulen. Ook worden alle vaste agendapunten behandeld en de daarbij behorende standaardzinnen en -formuleringen.
In de Cursus Notuleren Gevorderd wordt specifiek ingegaan op de tekstuele opbouw van de variabele agendapunten; waarmee begin je, wat komt in het middenstuk en waarmee sluit je het agendapunt af. Je leert dus hoe je informatie in je notulen structureert. Je leert dan ook om al tijdens de vergadering(!) de definitieve tekst van de notulen te formuleren. Je maakt dan tijdens de vergadering geen aantekeningen meer, maar je schrijft het verslag al!
(auteur: Hans Kalmijn, hoofddocent)
Dit is een artikel uit de serie: Het Notuleer-ABC. Wil je meteen weten wanneer er een nieuw artikel wordt toegevoegd? Volg ons dan op Twitter @notuleren, je blijft dan vanzelf op de hoogte!