Consensus

Notuleren: de letter 'C'
cursus@notuleren.nl - (085) 877 8828

Consensus

We leven in een democratie, en ook bij het vergaderen is dit te merken. 'De helft plus één beslist' is vaak het motto.

Toch is dit niet altijd zo! De heft plus één beslist dan níet!

cartoon

Sommige onderwerpen zijn zo belangrijk dat de gewoonte is om zolang over dit onderwerp te spreken totdat er een besluit kan worden genomen waar géén van de deelnemers bezwaren tegen heeft. Dit heet 'het bereiken van consensus'.

Bespreking vorige notulen

Een voorbeeld is het agendapunt 'vorige notulen'. Bij dit agendapunt worden de conceptnotulen van de vorige vergadering besproken. Het is goed mogelijk dat wijzigingen gewenst zijn. Niet alleen taalkundige wijzigingen, maar ook inhoudelijke wijzigingen.

Voorbeeld: een van de deelnemers vindt: "dit heb ik niet zo gezegd..." en wil de betreffende passage aanpassen. De gewoonte is om de concepttekst van de notulen zodanig te wijzigen dat álle deelnemers zich kunnen vinden in de definitieve tekst van de notulen. Er wordt dus consensus bereikt!

Maar ook bij veel andere agendapunten met besluitvorming wordt op basis van consensusvorming vergaderd!

Poldermodel

Wist je dat Nederland wereldwijd ook bekend staat om het 'poldermodel'? Dit is een manier van politiek bedrijven waar het bereiken van consensus als uitgangspunt is genomen. Vooral in de periode 1980-2000 werd er veel 'gepolderd'.

Meer uitleg over het poldermodel en leuke wetenswaardigheden vind je via Wiki.

 

(auteur: Hans Kalmijn, hoofddocent)

Dit is een artikel uit de serie: Het Notuleer-ABC. Wil je meteen weten wanneer er een nieuw artikel wordt toegevoegd? Volg ons dan op Twitter @notuleren, je blijft dan vanzelf op de hoogte!

 

Privacy en Disclaimer