cursus@notuleren.nl - (085) 877 8828

Vergadering opnemen

Voor het maken van een woordelijk of letterlijk verslag is het noodzakelijk om een vergadering op te nemen om deze later exact uit te kunnen werken. Maar ook bij het maken van andere soorten notulen vinden sommige notulisten het prettig om een geluidsopname te maken.

 

Geluidsopname maken

Er zijn veel verschillende digitale recorders verkrijgbaar. Waar moet je bij de aanschaf op letten? Wat is de beste keuze?

Consumentenrecorder
Geschikt voor maximaal twee personen die vlak bij elkaar in de buurt zitten. Dit zijn apparaten met een prijs van circa 150 euro.

Semi-professionele recorder
Een semi-professionele recorder heeft meestal diverse instellingen om onder verschillende omstandigheden een zo goed mogelijk resultaat te leveren.

 

Gratis online workshop

do 18-8-2022: Actiepunten herkennen en noteren

Nu aanmelden!

Het is meestal mogelijk om de kwaliteit van de opname te controleren tijdens het opnemen door mee te luisteren via een hoofdtelefoon welke aangesloten kan worden op de recorder.

Verschillen tussen de verschillende systemen en types zijn bijvoorbeeld de maximale opnametijd of extra opties zoals het automatisch niet opnemen van langere stiltes, ruisonderdrukking en stemfilters.

Meer dan 10 deelnemers?

Voor kleinere groepen is een digitale recorder dus voldoende. Voor het opnemen van vergaderingen met grotere aantallen mensen of om in een grotere ruimte op te nemen adviseren wij om de recorder te gebruiken in combinatie met een conferentiemicrofoonset. Hierbij kunnen twee microfoons tot maximaal 5 meter uit elkaar geplaatst worden om vergaderingen tot een 20-tal personen op te kunnen nemen.

Privacy en Disclaimer